Sessie (15 min)
Hoe leren we meer over het welzijn van Els door gebruik te maken van AI? En hoe zet je AI verantwoord in?
Leven met dementie is een uitdaging voor zowel de persoon met dementie als degenen die voor hem of haar zorgen. Een grote uitdaging is het anticiperen op de behoeften van de cliënt naarmate de ziekte voortschrijdt. AI krijgt een steeds grotere rol bij het signaleren van een zorgvraag en bepalen van passende zorg, maar kan ook risico’s met zich mee brengen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, autonomie, en eerlijkheid. In deze sessie presenteren we een welzijnsdashboard voor mensen met dementia, ter ondersteuning van zorgverleners. Daarbij bespreken we hoe we maatschappelijk en ethisch verantwoord kunnen innoveren op dit gebied.
- Welzijnsdashboard voor mensen met dementie
- Aan de hand van ontwikkeling van het HAAL dashboard in een Europees project (AAL), welke kansen en risico’s brengen dergelijke dashboards met zich mee (naast project HAAL zijn er tal van dit soort beslisondersteunde tools in ontwikkeling)?
Verdieping (30 min)
Verantwoord innoveren
In de zorg maken we gebruik van alsmaar geavanceerdere en ‘slimmere’ technologie. We zien een steeds grotere rol van artificiële intelligentie, ofwel AI. Dit biedt vele kansen, maar brengt ook ethische en sociale uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld op het gebied van privacy, menselijke autonomie, eerlijkheid en vertrouwen
Hoe ga jij als individu, organisatie, regio, netwerkwerk om met verantwoord innoveren?
- Verantwoord innoveren
- Waar denk jij aan?
- Waar moet je rekening mee houden?
Deze breakout sessie hoort bij persona Els en wordt verzorgd door Vilans:
Dirk Lukkien
Senior onderzoeker Digitale zorg, Vilans