- 4-daagse opleiding
- 13 maart - 3 april 2025
- La Vie Utrecht
- 3399,- (excl. btw)
- Contact
Vertaal data naar bruikbaar beleid
Criminaliteit succesvol aanpakken en het (bestuurlijk) handhaven van de openbare orde is complex. Je hebt inzicht nodig in de aard, omvang, verschijningsvormen, oorzaken, gevolgen, mogelijke slachtoffers, daders en facilitators. Alleen met een goede informatiepositie kun je gericht interventies inzetten en regievoeren in de samenwerking met (interne en externe) ketenpartners. Maar hoe kom je tot een goede informatiepositie?
Versterk je informatiepositie
In deze opleiding leer je jouw informatiepositie opbouwen door het registreren, verwerken, bewerken, analyseren en delen van informatie. Het doel is dat je weet hoe je van data, naar informatie en vervolgens naar intelligence komt. We behandelen hoe je informatie rechtmatig en doelmatig uitwisselt zowel binnen jouw gemeentelijke organisatie als met ketenpartners. Vervolgens krijg je handvatten om gevraagd en ongevraagd (structureel) te adviseren en hoe je komt tot de juiste interventies.
Ga aan de slag met je eigen vraagstuk
Gedurende de opleiding werk je aan een doorlopende opdracht. Hiermee maakt je direct de vertaling naar jouw eigen praktijk. De opleiding is interactief en praktisch ingericht zodat je na afloop informatieanalyse kunt integreren in jullie beleidsprocessen.
Programma opleiding Informatiegestuurd adviseren OOV
Dag 1
Informatie analyseren
Om de juiste informatie te analyseren is het belangrijk om eerst de juiste vragen te stellen. Want de verkeerde vragen, leiden uiteindelijk tot verkeerde antwoorden. In deze module leer je welke analysevormen er zijn en hoe je op verschillende analyseniveaus (strategisch, tactisch en operationeel niveau) opereert. Je gaat daadwerkelijk aan de slag met het analyseren van informatie.
Je leert:
- Hoe je het ‘waarom’ van de vraag boven tafel krijgt
- Wat de definitie en ambitie van informatieanalyse (wat) en analyseniveaus (strategisch, tactisch en operationeel) zijn
- Welke analysevormen er zijn (bijv. criminaliteitsbeeldanalyse (thema’s), persoons-/ groepsgerichte analyse, zaakanalyse en delictanalyse)
- Hoe je dossiervorming opbouwt en alles goed vastlegt
- Jouw analytische vaardigheden verbeteren (hoe) en welke analysekaders en methoden er zijn
- Netwerken en domeinen verbinden en mensen in beweging krijgen om datagedreven te werken
Opdracht:
Tijdens deze module ga je aan de slag met een vraagstuk die jij van je burgemeester hebt gekregen. Je gaat deze vraag op verschillende niveaus analyseren om daadwerkelijk tot de vraag achter de vraag te komen en de burgemeester uiteindelijk van een goed advies te voorzien.
Dag 2
Integraal Veiligheidsplan (IVP) en Uitvoeringsprogramma
In deze module leer je sturing geven aan het lokale veiligheidsbeleid aan de hand van informatie. We gaan in op het verwerken van de informatiepositie in het IVP. Vervolgens leer je dit vertalen naar concrete acties en maatregelen in het UVP.
Je leert:
- Hoe je ervoor zorgt dat acties en maatregelen daadwerkelijk gerealiseerd worden
- Hoe je het IVP en UVP monitort en hoe je ervoor zorgt dat je daadwerkelijk winst behaalt met concrete acties
- Regie voeren op het IVP en UVP, zowel vanuit jouw rol binnen de gemeente als richting ketenpartners
- Hoe je geboekte resultaten registreert en rapporteert
- Hoe je een veiligheidsinformatie-knooppunt opzet
Opdracht:
Je gaat aan de slag met een actiepunt uit jouw eigen UVP. Bijv. er moeten minder overvallen komen. Tijdens deze module leer je hoe je op dit actiepunt zorgt dat je echt tot resultaten komt; m.a.w. Hoe zorg je dat dat ook echt gebeurd?
Tip: Download de brochure voor een compleet overzicht
Dag 3
Informatie-uitwisseling
Het uitwisselen van informatie is vaak niet afhankelijk van de organisatie waarmee je samenwerkt, maar van de persoon aan de andere kant van de lijn. In deze module leer je wat er WEL mag op het gebied van informatieuitwisseling. We maken het makkelijk toepasbaar a.d.h.v. diverse cases.
Je leert:
- Welke informatie je mag delen en met wie
- Hoe je omgaat met het privacyprotocol
- Informatie uitwissen tussen verschillende domeinen en in multidisciplinaire samenwerkingsverbanden
- Hoe je samenwerkt met convenantpartners en wat voorbeelden van convenanten zijn waar informatie-uitwisseling goed gaat
- Hoe je het uitwisselen van informatie standaardiseert en automatiseert om fouten tegen te gaan en effectief samen te werken
Opdracht:
Je neemt een concreet voorbeeld mee waarbij jij informatie wilt uitwisselen met een ketenpartner maar waarbij het niet mogelijk lijkt te zijn. We analyseren de situatie en kijken wat er WEL mogelijk is en hoe je rechtmatig en doelmatig informatie uitwisselt.
Dag 4
Adviesvaardigheden
Het verzamelen, bewerken en overdragen van de informatie is belangrijk voor de informatiepositie van de burgemeester. In deze module leer je kwalitatief en informatiegestuurd adviseren en presenteren (zowel schriftelijk als mondeling).
Je leert:
- Wat de consequenties kunnen zijn van de keuzes die jij maakt
- Wat jouw gedrag, rol en positie is
- Omgaan met bestuurlijke sensitiviteit
- Jouw product presenteren aan de burgemeester, politie en/of OM
Opdracht:
Presenteer jouw product aan de andere deelnemers. We bootsen het overleg na zodat je leert omgaan met de verschillende belangen van o.a. de burgemeester, politie en het OM.
Jouw docenten:
Ron van Gijn
Ervaren beleidsadviseur OOV met een passie voor coachen, trainen en bestuurlijke uitdagingen. Ron heeft jarenlange ervaring als intelligence rechercheur en als juridisch beleidsmedewerker ondermijning en openbare Orde en Veiligheid en is gespecialiseerd in het strafrecht en bestuursrecht.
Bart Venrooij
Expert openbare orde en veiligheid. Bart heeft 12 jaar ervaring als hoofd van de afdeling OOV bij gemeente ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij 35 jaar werkzaam bij de politie waarvan 20 jaar in de bestrijding van zware georganiseerde criminaliteit.
Voor wie?
- Beleidsmedewerkers, -adviseurs OOV,
- Informatiemakelaars
- Analisten
- Programmamanagers
- Integraal veiligheidskundigen
die zich bezighouden met openbare orde en veiligheid, ondermijning en georganiseerde criminaliteit of leefbaarheid, zorg- en veiligheidsvraagstukken.
Algemene Informatie
Deze
4-daagse Cursus/Training zal plaatsvinden bij
La Vie Utrecht te Utrecht.
Voor facilitaire vragen en de routebeschrijving zie onderstaande
gegevens.
La Vie Utrecht
St Jacobsstraat
61
3511 BP
Utrecht
tel: 030-2340088
Dag | Datum | Tijd | Locatie |
---|---|---|---|
Dag 1 | 13 maart 2025 | 09:30 - 16:30 | La Vie Utrecht |
Dag 2 | 20 maart 2025 | 09:30 - 16:30 | La Vie Utrecht |
Dag 3 | 27 maart 2025 | 09:30 - 16:30 | La Vie Utrecht |
Dag 4 | 3 april 2025 | 09:30 - 16:30 | La Vie Utrecht |
Jouw investering
De investering voor
deze
4-daagse opleiding bedraagt
€ 3399,00
(excl. btw)
per persoon.
Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de digitale
leeromgeving.
Ondersteund door online leeromgeving
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online LeeromgevingGa gericht aan de slag binnen jullie eigen praktijk
Dit traject is ook volledig op maat te volgen. De theorie en praktijkvoorbeelden worden in dat geval volledig afgestemd op de leerdoelen en praktijk van jouw organisatie. Jullie ervaren hierdoor verschillende voordelen:
Inhoud op maat
Het programma sluit exact aan op jullie leerdoelen en praktijk.
Borging van kennis
Kennis blijft beter behouden in de organisatie.
Kostenefficiënt
Efficiënte investering in het kennisniveau van de organisatie.
Binnen jullie schema
Opleiding binnen jullie planning en op jullie locatie.
Bespreek de mogelijkheden
Plan een vrijblijvend adviesgesprek om het programma op maat te bespreken.
Onder andere deze opdrachtgevers gingen je voor:
Inschrijven
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!
Persoonlijk opleidingsadvies nodig?
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem vrijblijvend contact op met mij.