- 6-daagse opleiding
- 2 oktober - 20 november 2025
- BCN Utrecht (Daltonlaan)
- 3999,- (excl. btw)
- Contact
Mobiliteit inzetten voor brede welvaart
Hoe maak je van mobiliteit een krachtig middel om steden leefbaarder, duurzamer en economisch sterker te maken?
Tijdens deze opleiding krijg je nieuwe inzichten en perspectief in de toekomstige mobiliteitsopgave. Je leert hoe je innovatieve oplossingen, zoals smart mobility en mobiliteitshubs, integreert in gebiedsontwikkeling. Je krijgt actuele kennis in hoe je mobiliteit effectief inzet voor een veilige en aantrekkelijke leefomgeving.
Strategie en samenwerking in mobiliteitsbeleid
Je ontwikkelt de kennis en vaardigheden om:
- integraal mobiliteitsbeleid op te stellen vanuit brede welvaart;
- strategisch samen te werken met publieke en private partners;
- complexe vraagstukken om te zetten in haalbare oplossingen.
Docenten uit het werkveld en praktijkgerichte casussen zorgen ervoor dat je direct impact maakt in jouw werk als strategisch adviseur.
Pak jouw regierol in de mobiliteitstransitie
Na deze opleiding neem je de regie in stedelijke en regionale mobiliteitsprojecten. Je adviseert over beleid en vertaalt je visie naar uitvoering. Oftewel: je draagt actief bij aan de toekomst van mobiliteit.
Na deze opleiding:
- Ontwikkel je een eigen visie op beleid vanuit brede welvaart
- Integreer je smart mobility in gebiedsontwikkeling
- Neem je de regie in projecten en geef je vorm aan de transitie
- Heb je kennis van keuzegedrag en inzicht in de beleving van mobiliteit
- Bouw en versterk je strategische samenwerkingsverbanden

Programma Strategisch Adviseur Mobiliteit
Module 1
Strategische mobiliteit en brede welvaart
De focus op bereikbaarheid verschuift van een economisch naar een maatschappelijk perspectief. De brede welvaart doelstellingen zoals leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en nabijheid hebben nieuwe indicatoren. Bestaande indicatoren als capaciteit en doorstroming moeten meer in balans komen met maatschappelijke waarden. Bijvoorbeeld door functies als onderwijs, zorg, winkelen/dagelijks boodschappen en groen/natuur/recreatie.
Het gaat om veilig naar school fietsen, het pakketje op tijd afleveren, mantelzorg bieden aan een familielid of op tijd en zonder al te veel stress op je werk komen. De nieuwe gedachte is vanuit doorstroming naar meer nabijheid en van voldoende capaciteit naar meer schone verplaatsingen.
- Brede welvaart als denkkader gebruiken voor nieuw perspectief.
- Richting geven aan de mobiliteitstransitie en partijen verbinden.
- Duurzame en innovatieve keuzes voor wegverkeer ontdekken.
- Aan gezond, veilig en schoon mobiliteitsbeleid werken.
Module 2
Gebiedsontwikkeling en smart mobility (hub strategie)
Een nieuwe mobiliteitsaanpak is nodig om steden bereikbaar te houden. Maar hoe pas je dit het beste toe in de gebiedsontwikkeling? In module 2 leer je hoe je mobiliteit, bereikbaarheid en verstedelijking met elkaar verbind. Je krijgt inzicht in het STOMP principe en de bijbehorende keuzes.
Veel innovatieve oplossingen bieden zich aan, maar het is essentieel om de specifieke uitdagingen scherp in beeld te houden. Smart mobility, MaaS, mobiliteitshubs en elektrisch vervoer vragen om een andere manier van denken. Hoe zorgen we ervoor dat deze nieuwe mobiliteitsconcepten bijdragen aan verduurzaming en voor iedereen toegankelijk blijven?
Ontdek wat dit betekent voor de (her)inrichting van een bestaande wijk of voor het ontwerpen van een nieuwe woonwijk. Hoe zorg je ervoor dat duurzame mobiliteit volwaardig onderdeel is van het gebiedsontwikkelproces?
- STOMP-principe werkbaar maken in de gebouwde omgeving.
- Het aanbod kennen van smart mobiliteit en hubs.
- Actuele ontwikkelingen in Smart Mobility volgen.
Tip - Download de brochure voor een compleet overzicht van het programma
Module 3
Klimaatadaptatie en mobiliteit
Klimaatverandering brengt hitte, extreme neerslag, droogte en overstromingen met zicht mee. Dit beïnvloedt mobiliteit direct, door schade aan infrastructuur door extreem weer. En indirect door veranderende mobiliteitsbehoeften, zoals verkoeling zoeken of evacuatieroutes bij wateroverlast.
Mobiliteit is cruciaal voor de bereikbaarheid van voorzieningen, vooral in regio’s waar alternatieven voor de auto beperkt zijn. Basisvoorzieningen zoals scholen, sport en supermarkten zijn essentieel voor een prettig woon- en leefklimaat. De bereikbaarheid van deze voorzieningen is een belangrijk vertrekpunt. De 15 minuten stad is een begrip, maar is dat ook voor de 15 minuten regio? Welke voorzieningen moeten binnen de 15 minuten voor iedereen toegankelijk blijven?
- Impact van klimaatverandering op verschuivende mobiliteitsbehoefte onderzoeken.
- Raakvlakken en spanningen tussen mobiliteit en klimaatadaptatie verkennen.
- Essentiële voorzieningen voor een 15-minutenregio kennen.
Module 4
Beleving van infrastructuur
Aantrekkelijkheid en beleving spelen een belangrijke rol in het oordeel van gebruikers over een locatie, dienst, of product. Bovendien wordt gedrag sterk bepaald door de manier waarop mensen de omgeving beleven. De inrichting van bijvoorbeeld een plein, fietspad of parkeergarage beïnvloedt direct het gedrag van gebruikers.
Hoe stuur je gedrag via beleving? En hoe onderzoek je wat mensen (onbewust) ervaren? In deze module krijg je inzicht in hoe de beleving door zintuigen wordt bepaald en hoe je een plek naar een hoger niveau kan tillen. Je leert hoe je een plek kunt verbeteren zodat mensen een plek, dienst of product vaker, langer en met meer waardering gaan gebruiken.
We doen dit op een creatieve en interactieve manier, waarin we vanuit de zintuigen gaan ontwerpen.
- Belang van beleving in mobiliteit en openbare ruimte begrijpen.
- Beleving inzetten om gedrag te sturen.
- Praktische ervaring opdoen.
Module 5
Gedrag en mobiliteit
De wetenschap vertelt ons dat aanpassingen in ons gedrag nodig zijn om een bewoonbare wereld achter te laten voor onze kleinkinderen. De technologie biedt ons allerlei mogelijkheden om anders om te gaan met verkeer en vervoer. Maar hoe krijg je de mens hierin mee?
Hoe maak je andere vormen van mobiliteit aantrekkelijk? Hoe doorbreek je vastgeroeste gewoonten? En in hoeverre is gedragsverandering überhaupt mogelijk?
In deze module leer je hoe de beïnvloeding van mobiliteitsgedrag een bijdrage kan leveren aan de verbetering van bereikbaarheid en leefbaarheid van onze steden. Je krijgt praktische inzichten en toepasbare tips – niet alleen voor stedelijke mobiliteit, maar ook voor je eigen omgeving.
- Inzicht krijgen in de veranderbereidheid van een doelgroep.
- Doelgroepen stimuleren tot ander gedrag.
- Een stappenplan opstellen met reizigersgedrag als focus.
Module 6
Strategische samenwerkingsverbanden en praktijkwandeling
Mobiliteit stopt niet bij gemeentegrenzen. Ook aanpassingen in de gebiedsontwikkeling die ontstaan door de veranderende mobiliteit raakt meerdere afdelingen.
Strategische samenwerkingsverbanden zijn nodig om de mobiliteits- en verstedelijkingstransitie aan te gaan. Stakeholders zijn essentieel om doelstellingen te bereiken vanuit het brede welvaart perspectief. Je leert hoe je samen werkt en een strategische allianties vormt.
Tijdens deze laatste dag maken we een praktijkwandeling. We maken een vakmatige rondleiding door een stad aan de hand van een gastspreker. Daarmee zien we de theorie in praktijk gebracht.
- Sterkere samenwerkingsverbanden aangaan met regionale en publiek-private partijen.
- Strategische mobiliteitsexpert worden.
- De regierol pakken binnen jouw project.
Docenten:

Martin Guit
Strateeg Mobiliteit, Rebelgroup
Martin werkt als senior advisor aan integrale strategische mobilteitsvraagstukken voor de stad en regio Rotterdam. Daarnaast werkt hij als adviseur in het Vernieuwing MIRT team bij ministerie infrastructuur en milieu.

Matthijs Dicke-Ogenia
Verkeerspsycholoog, Goudappel
Matthijs beredeneert in verkeer en vervoer altijd vanuit de mogelijkheden en beperkingen van de mens. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het beïnvloeden van de mens in het verkeer. Zowel bij het beïnvloeden van mobiliteitskeuzen als bij verkeersveiligheid. Hij werkte aan een aantal grootschalige filemijdenprojecten met een monetaire beloning en projecten om mensen in het OV of op de fiets te krijgen zonder monetaire beloning. Hij zoekt daarbij altijd waar de motivatie om te veranderen ligt.

Robert Boshouwers
Principal Consultant, Rebelgroup
Robert heeft 31 jaar ervaring in het managen van complexe mobiliteitsvraagstukken, variërend van bereikbaarheid in stedelijke gebieden tot Smart Mobility en mobiliteitsdiensten. Met zijn bestuurskundige achtergrond biedt hij een integrale benadering op diverse onderwerpen en schakelt hij snel tussen strategisch, tactisch en operationeel denken. Als senior consultant met expertise in strategische en bestuurlijke besluitvorming, weet hij de inhoud helder te presenteren en beslisinformatie te genereren. Vanuit zijn visie op duurzame verplaatsingen introduceerde Robert het STOMP-ordeningsprincipe en het MobiliteitsProgramma van Eisen (MPvE) in Nederland.

Rick Schotman
Adviseur beleving en belevingsonderzoek Goudappel

Shaun Akse
Gepromoveerd klimaatwetenschapper en onderzoeker bij bureau voor innovatie ‘Make Day’
Deze opleiding is ontwikkeld voor:
Beleidsadviseurs, verkeerskundigen, programma- en projectmanagers, ingenieurs en consultants.
Werkzaam op het gebied van: verkeer en vervoer, mobiliteit en infrastructuur, openbaar vervoer, verkeersveiligheid, ruimtelijke ordening, planologie en milieu.
Algemene Informatie
Deze
Meerdaagse Cursus/Training zal plaatsvinden bij
BCN Utrecht (Daltonlaan) te Utrecht.
Voor facilitaire vragen en de routebeschrijving zie onderstaande
gegevens.
BCN Utrecht (Daltonlaan)
Daltonlaan
100
3584 BJ
Utrecht
tel: 030 - 256 73 91
Dag | Datum | Tijd | Locatie |
---|---|---|---|
Dag 1 | 2 oktober 2025 | 09:30 - 16:30 | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Dag 2 | 9 oktober 2025 | 09:30 - 16:30 | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Dag 3 | 30 oktober 2025 | 09:30 - 16:30 | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Dag 4 | 6 november 2025 | 09:30 - 16:30 | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Dag 5 | 13 november 2025 | 09:30 - 16:30 | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Dag 6 | 20 november 2025 | 09:30 - 16:30 | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Jouw investering
De investering voor
deze
6-daagse opleiding bedraagt
€ 3999,00
(excl. btw)
per persoon.
Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de digitale
leeromgeving.
Ondersteund door online leeromgeving
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
Ga aan de slag binnen jullie eigen praktijk
Opleiding Strategisch Adviseur Mobiliteit is ook op maat te volgen. De maatwerkopleidingen worden gemiddeld met een 8,6 beoordeeld, omdat de inhoud, zowel theorie als praktijkvoorbeelden, volledig wordt afgestemd op de unieke leerdoelen en de praktijksituatie van jouw organisatie.
Jouw team ervaart hierdoor diverse voordelen:

Inhoud op maat
Het programma sluit exact aan op jullie leerdoelen en praktijk.
Kennisborging
Kennis wordt gedeeld en blijft behouden in de organisatie.
Kostenefficiënt
Efficiënt investeren in het kennisniveau van de organisatie.
Ideale planning
Gepland om in jullie agenda te passen, ook qua locatie.
Onder andere deze opdrachtgevers gingen je voor:
Inschrijven
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!


Persoonlijk opleidingsadvies nodig?
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem vrijblijvend contact op met mij.