10 december 2024

00 dagen
:
00 uren
:
00 minuten
:
00 seconden

Werk jij ook mee aan een ontwikkelingsgericht, onderbouwd en innovatief toets- en examenlandschap?

Het MBO is volop in beweging. Scholen willen hun onderwijs flexibiliseren en personaliseren om in te spelen op de veranderende vraag van arbeidsmarkt en studenten. We willen toekomstgericht opleiden voor een toekomst die nog niet bestaat. 

Op 10 & 11 december 2024 proberen we samen grip te krijgen op deze uitdagende taak en duiken we in onderwijs-, toets- en exameninnovaties in het MBO. We gaan aan de slag met de volgende thema’s: 

1. De basis op orde

Om succesvol te innoveren is een stevige basis nodig. Examencommissies hebben voor hun borgende taak actuele en diepgaande kennis van wettelijke kaders, taken en verantwoordelijkheden nodig. Hoe zorg je voor een heldere scheiding tussen zorgen en borgen zonder goede communicatie en afstemming uit het oog te verliezen? We kijken ook naar de ontwikkelingen rondom het toetsen van basisvaardigheden, zoals het nieuwe examen burgerschap vanaf 2026-2026.   

2. Leven Lang Ontwikkelen (LLO) 

Hoe kunnen we bewijzen van eerder opgedane leer- en werkervaring valideren? Welke kansen bieden microcredentials en badges? Welke skills zijn er nodig voor duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt en kunnen we dit ook vastleggen in skills-paspoorten? En wat is dan precies het verschil tussen al deze valideringsvormen? Hoe bewaken we tegelijkertijd de herkenbare waarde van het diploma?

3. Lerend Kwalificeren

Onderwijsteams onderzoeken welke ruimte bestaande kaders bieden om Leren te Kwalificeren, waarin toetsen onderdeel kunnen zijn van het leerproces. Hoe zorg je voor constructieve afstemming in het gehele curriculum met een sterk toetsprogramma en een goede mix van toetsvormen om valide en betrouwbare oordeel te vellen over de competenties van studenten? 

4. Digivaardigheid & AI 

Welke kansen en uitdagingen biedt AI voor de toets- en examenketen? Hoe maak je beleid of richtlijnen rondom AI en examinering, toetsing en afsluiting? Om onze studenten digivaardig te maken voor het werken in een digitale toekomst zijn ook digitaal vaardige mbo-professionals nodig. 

Zo toetsen we hoe we met toetsen en examens recht doen aan de ontwikkeling van de student, de dynamiek van de beroepspraktijk én de herkenbare waarde van het diploma voor toekomstbestendige wendbare vakmensen.

Meld je aan voor het congres!

Speciaal ontwikkeld voor:

Iedereen die werkzaam is in het MBO en zich bezighoudt met toetsen en examineren zoals:

  • Examencoördinatoren
  • Examenconstructeurs
  • Auditoren
  • Praktijkbeoordelaars, assessoren & examinatoren
  • Docenten, praktijkopleiders & instructeurs
  • Onderwijskundigen
  • Beleidsmedewerkers
  • Teamleiders, managers & directieleden

Sprekers Toetsen & Examineren in het MBO

img-Rens van der Vorst
Rens van der Vorst

Techfilosoof en auteur van de boeken ‘Digitale Gremlins’ en ‘Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem’

Elke dag inspireert hij studenten, medewerkers en bedrijven om na te denken over hun verhouding met technologie. Hij geeft gastcolleges, verzorgt workshops, schrijft columns, neemt plaats in panels, ontwikkelt lesmateriaal en doet onderzoek naar tools die je helpen om te denken.

img-Ilse Hofman
Ilse Hofman

Zelfstandig onderwijsadviseur & beleidsadviseur onderwijs en examinering Hofman Onderwijsadvies- en Innovatie

Ilse Hofman is de oprichter en eigenaar van Hofman Onderwijsadvies en -Innovatie. Als master toetsdeskundige en expert op het gebied van toetsing en examinering, met meer dan 15 jaar ervaring in het mbo-onderwijs, combineert zij theoretische kennis met praktijkervaring. Ilse staat bekend om haar vermogen complexe materie toegankelijk te maken, gecombineerd met enthousiasme en een praktische, verbindende aanpak.

img-Tom Naberink
Tom Naberink

Oprichter AIvoorstudenten & AIvoordocenten, werkzaam aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen als docent /onderzoeker Sporteconomie en Strategisch Sportmanagement

img-Tamara van Schilt-Mol
Tamara van Schilt-Mol

Lector van het Lectoraat Eigentijds Beoordelen en Beslissen Hogeschool Arnhem & Nijmegen

img-Minne Bakker
Minne Bakker

Senior Adviseur en Onderzoeker Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO)

Minne werkt als senior-adviseur en onderzoeker bij ECIO. Haar expertise ligt op het vlak van Universal Design for Learning en hoe dit kan bijdragen aan inclusief onderwijs. Zij helpt onderwijsinstelling met het inclusief vormgeven van hun curriculum en houdt zich daarnaast bezig met het trainen van (onderwijs)professionals op dit vlak. Ook faciliteert zij het landelijk netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren.

img-Imane Oulali
Imane Oulali

Strategisch beleidsadviseur Onderwijsinnovatie & Digitalisering, MBO Raad

img-Tijmen Leurs
Tijmen Leurs

Adviseur Digitale transformatie, MBO Raad

img-Prof. Dr. Jelle Jolles
Prof. Dr. Jelle Jolles

Neuropsycholoog en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en Vrije Universiteit Amsterdam

img-Mohamed Bouziane
Mohamed Bouziane

Practor Gelijke kansen Albeda mbo

img-Linda Buik
Linda Buik

Psycholoog Zadkine

Mijn naam is Linda Buijk-Bloemendaal. Ik ben opgeleid als psycholoog in de klinische en gezondheidswetenschappen. In het werk bleek al snel dat mensen alleen goed kunnen groeien als het werk daar de omgeving voor biedt. Dus heb ik arbeids en organisatiekunde gestudeerd. Vanuit deze twee perspectieven probeer ik het onderwijs zo te beïnvloeden dat wij onze jongeren de beste kans bieden om in de leerstand te komen.

img-Jeroen de Graauw
Jeroen de Graauw

Docent onderzoeker serious gaming, Graafschap College

img-Prof. Dr. Pieter Huisman
Prof. Dr. Pieter Huisman

Hoogleraar Onderwijsrecht Tilburg University

img-Joke Lammers
Joke Lammers

Voorzitter examencommissie St Lucas

Joke Lammers is extern voorzitter van de examencommissies van SintLucas in Eindhoven en van het Mediacollege in Amsterdam, en zij is extern lid van de examencommissie van de MBOzaak in Utrecht. 2022 heeft zij het netwerk NEC MBO opgericht, een landelijk netwerk voor voorzitters en secretarissen van examencommissies in het MBO.

img-Karen Heij
Karen Heij

Zelfstandig Toetsexpert

img-Ricardo Eshuis
Ricardo Eshuis

Directeur bij SVH Horeca

img-Reinier Mostert
Reinier Mostert

Onderwijskundige Examens, SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca)

img-Liza Graumans
Liza Graumans

Beleidsmedewerker Onderwijs & Examinering bij Rijn IJssel

Liza Graumans is van origine taaldocent, nu beleidsmaker en onderwijsadviseur bij Rijn IJssel op de dossiers taalbeleid en lerend kwalificeren. Ze is kerngroeplid van het Platform Taal en van MVT en betrokken bij de herijking taaleisen. Daarnaast zit ze in de agendacommissie in het lerend netwerk Lerend kwalificeren.

img-Jaap Brunnekreef
Jaap Brunnekreef

Adviseur onderwijs, toetsing en examinering

Data en locatie

Data: 10 & 11 december 2024
Locatie:
Jaarbeurs Utrecht - Meetup
Jaarbeursplein 6
3503 RM, Utrecht
Tijd:
Ontvangst: 09.00 uur
Start: 09.30 uur
Afsluiting: 17.00 uur

Bekijk het programma van dag 2 | 11 december 2024

Programma 10 december

Bekijk het programma van dag 1 | 10 december 2024

Programma 11 december

Download de brochure

Onze privacy-policy

Vraag het gratis e-book aan

Maak aub een keuze

Onze privacy-policy

Inschrijven

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!